Tyttöbändit, poikabändit, heavy metalli ja pop

untitled-30Tyttöbändit, poikabändit, heavy metalli ja pop… tarvitaanko todella näitä jaotteluja, eikö ole kyse vain musiikista? Tyttöbändi-sana kun tuntuu olevan ladattu ei niin mukavilla asioilla, ei niin vakavasti otettavilla musiikintekijöillä, vaan kevyttä poppia, muiden kappaleita esittävillä tytöillä, jotka parhaimmillaan ovat vain musiikinharrastajia.Tällä sivustolla ei tyttöbändi nimitys ole mitenkään huono asia, se kertoo vain siitä, että bändin kaikki jäsenet, tai ainakin eniten esillä olevat jäsenet – taustabändit kun voivat mennä ja tulla – ovat naispuolisia.

Poppia ja rokkia

Kevyen musiikin kentällä on aina ollut ja on tänä päivänä upeita, vahvoja bändejä, jonka kaikki jäsenet ovat naisia, eikä se tee niistä sen huonompia, vaan paremminkin lisää niiden kiehtovuutta.Tällä sivustolla esittelemme menneitä ja nykyisiä tyttöbändejä, musiikintekijöitä, jotka ovat naisia ja joiden hitit muuttivat maailmaa.Yleensä tyttöbändit mielletään kevyen popin esittäjiksi, raa’an rokin saralla on harvemmin nähty tyttöbändejä. Ehkäpä syy on siinä, ettei tyttöjä liiemmin kannusteta rumpujen tai sähkökitaran soittoon. Tai kenties syy on se, että tytöt itse pitävät niitä liian maskuliinisina soittimina. Siksi onkin virkistävää nähdä tyttöbändi, jossa bändin jäsenet itse myös soittavat instrumentteja.

Girl power eli tyttövoimaa

”Tyttöpower” on myös sana, joka herättää monenlaisia tunteita, mutta yleensä sillä tarkoitetaan vain voimaa ja energiaa, jonka monta naispuolista yhdessä voi luoda. Ajatellaanpa vaikka ”Sinkkuelämää” tv-sarjaa, eikö niissä mimmeissä ollut tyttöpoweria? Tai vaikkapa termin suurkuluttajia Spice Girlsejä? Kuka muistaa Salt N Pepan, rap-artistit 80-luvulta, jotka lauloivat samoista asioista kuin miehetkin? Entä Destiny’s Childin, jonka R&B-rytmit möivät enemmän kuin minkään muun tyttöbändin?Kaiken takana oleva energia ja pointti tässä kaikessa taitaa kuitenkin olla se, että ”Sisters are doing it for themselves” kuten Annie Lennox jo lauloi.