Mikä tyttöbändeissä kiehtoo?

untitled-31Sekä tytöt että pojat, naiset ja miehet ovat tehneet ja soittaneet kevyttä musiikkia niin kauan kuin sitä on ollut olemassa. Ja myös tyttöbändejä ja erilaisia naisyhtyeitä on ollut niin kauan kuin on ollut kevyttä musiikkiakin. Silti yhä koetaan tarpeelliseksi liittää sanan bändi tai yhtye eteen sana tyttö tai nainen. Tyttöbändit kiehtovat, mutta joskus myös pelottavat.

Maskuliininen maailma

Rokin, ja suurimmaksi osaksi myös popin maailmaa pidetään vieläkin pitkälti miesten maailmana. Naismuusikkoutta pidetään outona ja, vaikka monet upeat pelkistä naisista koostuvat yhtyeet ovatkin murtaneet asenteita, on paljon vielä tekemistä.Sähkökitara tytön käsissä tai nainen rumpujen takana on enemmän poikkeus kuin sääntö, eikä musiikkikasvatuksessa nuoria tyttöjä kauheasti rohkaista esimerkiksi perustamaan hevibändejä. Vain proaktiiviset tytöt, ne, jotka todella haluavat soittaa rokkia, tarttuvat haasteeseen ja mikkiin ja säveltävät ja soittavat omat biisinsä. Toisaalta nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, jotka auttavat itsensä läpilyömisessä kevyen musiikin kentällä.

Tyttövoimaa ja feminismiä

Ehkä sitten juuri tästä syystä kaikki naispuoliset, rokki- ja poppimuusikot mielletään voimakkaiksi naisiksi ja sen vuoksi esikuviksi muille tytöille ja naisille. He eivät pelkää näyttää seksikkäiltä tai laulaa seksistä. Tyttöbändit voivatkin käyttää tätä voimakasta tyttöpoweriaan tai naisenergiaansa ja ulkonäköään etunaan ja halutessaan markkinavalttinaan.Kun puhutaan tyttöbändeistä ei voida olla puhumatta feminismistä. Tänä päivänä feminismi-sanalla on jo parempi kaiku kuin menneinä vuosina, mutta se saattaa olla myös haitaksi.Niin sanottu tyttöpower liitetään hyvin usein feminismiin ja se saattaa asettaa nuoret tytöt, jotka haluavat vain harrastaa musiikkia, outoon asemaan. Yhtäkkiä he ovat kaikkien naisten vapauttajia ja puolestapuhujia, kun he halusivat vain opetella soittamaan jotain instrumenttia.

Rogelio Predovic