Lahjakkuus nimeltä Jimi Hendrix

Kitarasooloistaan tunnettu Jimi Hendrix nousi Amerikan Rock tähdeksi 1960-luvun lopussa. Hänen lyhyt elämänsä ja uransa koostui kierteistä, johtaen legendaarisiin tuloksiin.

Ankea lapsuus

Jimi Hendrix oli viisilapsisen perheen esikoinen. Afrikanamerikkalaisen perheen taloudelliset vaikeudet sekä isän pitkäaikaiset poissaolot sodassa ja armeijassa tarkoittivat, että lapset joutuivat huostaan yksi toisensa jälkeen.Henrix oli herkkä ja ujo lapsi, jonka musikaaliset haaveet syntyivät jo nuorena. Hänellä oli tapana pitää jatkuvasti mukanaan luudanvartta kuin kitaraa, sillä instrumentteihin perheellä ei ollut varaa.

Haaveet toteutuvat

Sattuman saattamana, Hendrixin ensimmäinen instrumentti oli ukulele. Se löytyi käytettynä, yksikielisenä ja roskiin tuomittuna. Hän opetti itsensä soittamaan ja vuoden sisään hän oli säästänyt rahaa hanttihommistaan, ostaen viiden dollarin akustisen kitaran. Hän keskittyi harjoitteluun hervottomasti tunti tunnin jälkeen. Muutaman kuukauden sisään hän perusti bändin Velvetones.Sähkökitaroiden suosion kasvaessa, myös Hendrix tunsi tarvetta nostaa volyymeja, ja tahtoi sähkökitaran. Hänen isänsä suostui lopulta ostamaan hänelle valkoisen Supro Ozarkin vuonna 1959, poikansa ollessa 17-vuotias. Joku liukassorminen voro kuitenkin pihisti kitaran The Birdland Clubista vuotta myöhemmin.Vasenkätisenä Jimi Hendrix ruustasi melkeinpä poikkeuksetta oikeakätiset kitaransa vasenkätisiksi. Käytäntö loi omaleimaisen soinnun hänen musiikkiinsa. Soundiin toi vivahteita myös lukuisat tehosteet, kuten esimerkiksi wah-wah-pedaalit.

Legendaksi

Jimi Hendrixin säkenöivä tähtiura on jäänyt kaikumaan legendaarisesti musiikin historiaan. Hänelle tyypillinen melodia kitarasooloineen inspiroi yhä. Hendrixin maailmankuulu tyyli näkyy mainoksissa, taiteessa, eri viihteen aloilla ja jopa muodissa.Vuoteen 1969 mennessä Jimi Hendrix oli maailman parhaiten palkittu muusikko. Hän matkusti maailmaa esiintyen ja jakaen esiintymislavan usein muiden maailmankuulujen muusikkojen kanssa. Hendrixin entinen Lontoon asunto on nyt museo, johon on kerätty paljon edesmenneen tähden tavaroita ja taustaa.Huumeet kuuluivat ikävällä tavalla 1960-luvun musiikkimaailmaan polttaen monen muusikon ennenaikaiseen loppuun. Aggressiivinen ja ongelmallinen humaltuessaan, Hendrix käytti huumeita ja savukkeita aikansa artistien tapaan. Yllättävä ja kohuttava kuolema 27-vuotiaana on ikävän surullinen osa miehen myyttiä. Hän paikkansa lahjakkaana ja päättäväisenä muusikkona historiassa on silti ihastuksemme arvoista.

Rogelio Predovic